Agheasma Mare

Agheasma Mare

 

In ziua Bobotezei, ziua cand Domnul Hristos a sfintit apele si intreaga natura prin botezul Sau in apa Iordanului, in biserici se savarseste slujba Agheasmei Mari.
 
"Astazi firea apelor se schimba“ - se spune in slujba Agheasmei Mari. Apa care se sfinteste astazi in toate bisericile primeste "harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului… izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartare a puterilor celor potrivnice, plina de putere ingereasca. Ca toti cei ce se vor stropi si vor gusta dintr-insa sa o aiba spre curatirea sufletelor si a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfintirea caselor si spre tot folosul de trebuinta…“.
 
Agheasma Mare se bea pe nemancate timp de 8 zile, incepand din ziua praznicului Bobotezei  pana la 14 ianuarie. Dupa aceea, ea se poate lua numai dupa spovedanie, in zilele de ajunare si de post sau de sarbatori mari. Putem stropi cu Agheasma Mare casa, curtea, gradina, vitele si chiar ogoarele pentru a le feri de rele. In caz de boala, putem, de asemenea, sa gustam din ea cu credinta, dupa spovedanie.
 
Boboteaza este una dintre marile sarbatori crestine de peste an. Cu ea se incheie acest ciclu al Sfintelor Sarbatori de iarna. De aceea, in traditia crestina romaneasca Boboteaza este marcata si prin ziua de Ajunul Bobotezei, care este o zi de post, o zi de purificare dar si de inaltare spirituala.